Històries de Gavà

El passat miner de Les Ferreres
A banda de la mineria neolítica de la variscita, a Gavà s'en va desenvolupar una altra, d'extracció de ferro, que es va allargar fins mitjans del segle passat. En Joan Rosell, president del grup mineralògic català, ens endinsa en aquestes galeries de la serra de les Ferreres i en el mineral de ferro que dona nom a la zona i que tenyeix rogenca l'aigua que brolla de les fonts que hi trobem.
L’origen de la vara dels alcaldes i alcaldesses
Aquest dissabte tots els ajuntament celebraran el seu ple de constitució en el qual els alcaldes i alcaldesses prenen possessió del seu càrrec. En aquell moment un element agafarà protagonisme, la vara de comandament, símbol de l'autoritat del càrrec.
Gavà va ser la meca del nudisme
A la zona de la masia de Can Torelló, als anys 20 i 30 del segle XX, s'hi va instal·lar la comunitat el Parthenon, que encapçalava Nicolás Capo. Es tractava d'un grup de persones nudistes i naturistes que hi tenien el seu espai per sentir-se en comunió amb la natura. Fa 100 anys allò era tota una novetat que, avui en dia, està més que acceptada. La dictadura franquista ho va tallar d'arrel, però els hereus del professor Capo encara mantenen els seus ideals. En aquest programa, en Marc Farré parla amb la seva filla i la seva neta.
L’aplec de Sant Miquel
El diumenge més proper al 29 de setembre es celebra al voltant de l'ermita de Sant Miquel del Castell de l'Eramprunyà l'Aplec de Sant Miquel. Una trobada que barreja elements culturals, esportius, de germanor, lúdics i també de religiosos, que és la raó primigènia de l'aplec. En els últims anys ha estat la Unió Muntanyenca Eramprunyà qui ha anat coordinant l'aplec, però l'origen d'aquesta tradició cal buscar-lo molt enrere. De fet uns quants segles enrere al castell d'Eramprunyà. Ho explica en Marc Farré.
L’Ésser del Mil·lenni
L'Ésser del Mil·leni va ser el protagonista del cap d'any de Barcelona de l'any 2000. Creat per la Fura dels Baus aquest gegant andrògen s'ha convertit en una icona per la nostra ciutat. En aquest capítol t'expliquem quina és la seva història i perquè està Gavà.
Restes prehistòriques al Castell d’Eramprunyà
Durant el temps en el que ha estat tancat al públic per culpa de la COVID-19, el Museu de Gavà no ha perdut el temps i ha estat fent feines de documentació, que han permès confirmar la presència d'un asentament de l'Edat del Bronze. En aquest Històries de Gavà coneixerem quines restes arqueològiques han permés fer aquesta nova cronologia de la zona del Castell d'Eramprunyà així com quina és la feina de documentació.
Més mines a Les Ferreres II
Amb el final d'una nova campanya d'excavacions, han arribat noves troballes. Moltes més entrades a mines que, en el futur, ens han de desvetllar més sorpreses prehistòriques. En Marc Farré ens porta un nou Històries de Gavà amb en Ferran Borrell, l'arqueòleg encarregat de l'excavació.
Més mines a Les Ferreres
Una excavació recent ha trobat indicis de noves mines. Què ens desvetllaran? En parlem amb l'arqueòleg Ferran Borrell. També amb el director del Museu de Gavà, que ens explica la importància de tot el que ja s'hi ha trobat. En Marc Farré ens porta a un nou Històries de Gavà.
El sílex melat de Gavà
Què ens poden explicar del nostre passat unes petites peces que trobem al Museu de Gavà? Recentment, una investigació del CSIC ha descobert detalls que no coneixíem de com érem ara fa 6000 anys gràcies a l'anàlisi d'uns fragments de sílex melat trobat a les mines de Gavà. En parlem amb el director del Museu i un dels autors de l'estudi a Històries de Gavà. Amb Josep Antoni Moreno.
Els nens de l’Adelita
Adela Barberà fa instal·lar a Gavà una escola semiclandestina que, durant el franquisme, va portar a la ciutat una manera de fer que no era permesa a la resta d'escoles: nens i nenes estudiaven junts, l'educació era vivencial i oberta... Un oasi que ara Eva Comas recupera al llibre 'Els nens de l'Adelita', que ha estat possible gràcies als records de molts d'aquells alumnes. En Marc Farré hi parla en aquest Històries de Gavà.
Pàgina 1 de 5